Tassu Kaikki teemat

Löytökoirat

Artikkelikuva

Artikkelin alku päivitetty kesäkuussa 2018

Evira: "Kodittomien koirien olosuhteiden parantaminen kuuluu kaikille. Eläinten auttaminen paikan päällä on tehokkain, turvallisin ja riskittömin tapa auttaa. Kulkukoirien adoptoiminen ulkomailta Suomeen on täysin laillista toimintaa, kunhan tuonnissa noudatetaan Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ohjeita. Valitettavasti sekään ei tee tuonnista riskitöntä.Auta meitä auttamaan – älä tuo laitonta koiraa. Matkustaminen on hauskaa ja eläinten auttaminen on meidän jokaisen velvollisuus. Jos tapaat ulkomaanmatkallasi avuntarpeessa olevan koiran, harkitse kuitenkin hetki ennen kun otat sen mukanasi kotiin. Pieni, hellyttävä eläin saattaa tuoda mukanaan tappavan taudin. Eläintautitilanne Suomessa on tällä hetkellä hyvä, minkä vuoksi lemmikkieläimen omistaminen on turvallista. Koirat voivat vapaasti seurustella muiden koirien kanssa koirapuistoissa ja peuhata lasten kanssa ilman pelkoa siitä, että leikin seurauksena joku saattaa sairastua vakavasti." Lue lisää aiheesta: TUONTIKOIRA VOI OLLA RISKI

Löytökoiran ottamiseen pätevät aivan samat asiat kuin ns. tavallisen koiran tai koiranpennun ottamiseen. On tarkkaan harkittava, onko valmis sitoutumaan moniksi vuosiksi eteenpäin koiran hoitamiseen jne. Löytökoiran kohdalla harkinta olisi tehtävä erityisen huolella, sehän on jo ainakin kertaalleen hyljätty. Löytökoiran taustoista ei myöskään useimmiten ole tietoa, eli mahdolliset käyttäytymisongelmat ym. saattavat tulla yllätyksenä.

Kaikkien koirien kanssa tulee ongelmia. Pennut varttuvat ja tulevat murrosikään. Aikuisten koirien ongelmat johtuvat useimmiten väärästä tai puutteellisesta koulutuksesta. Löytökoirien kohdalla syynä ovat monasti aiemmat kokemukset, jotka saattavat olla hyvinkin traumaattisia. Johtajuusongelmat ovat varsin yleisiä itsenäiseen elämään, sen iloineen ja suruineen, tottuneille löytökoirille. Ne kärsivät usein myös eroahdistuksesta joutuessaan taas olemaankin yksin pitkiä aikoja, jotkut pelkäävät erityisesti miehiä jne.

Vaikka koiran käytöstä voi tarkkailla ja seurailla koiratarhalla tai löytöeläinkodissa, se saattaa muuttua, kun koira erotetaan tutusta laumasta ja ympäristöstä. Lauman arkajalka voi muuttua iloiseksi ja vilkkaaksi koiraksi, stressaantunut, ärisevä ja turhautunut koira voi muuttua maailman rauhallisimmaksi halinalleksi.

Kuten mitä tahansa koiraa hankittaessa, on syytä miettiä, ottaako aikuisen vai pennun, uroksen vai nartun, ison, pienen vai keskikokoisen jne. Löytökoirat ovat usein sekarotuisia, mutta ulkonäöstä ja koosta voi päätellä, onko kyseessä metsästyskoira vai terrierityyppinen, sähäkkä pakkaus, leppoisa noutaja vai aktiivinen paimentaja.

Jos haluat teettää koirallasi pentuja, rescue-koirat eivät ole siihen sopivimpia. Niillä ei ole useinkaan henkisiä valmiuksia oman pentueen hoitoon, koska ne on erotettu emostaan ja sisaruksistaan yleensä liian varhain. Huonosta perushoidosta tai sen suoranaisesta puuttumisesta johtuen, niillä saattaa olla fyysisiä vaivoja, jotka alkavat oirehtia tiineyden ja imetyksen aikana, vaikka koira päällisin puolin vaikuttaisi aivan terveeltä. Niillä saattaa olla myös piileviä, periytyviä sairauksia ja vikoja, joista ei tiedetä, koska sukutauluja ei ole käytössä, eikä vanhemmista useinkaan ole minkäänlaista tietoa.

Älä koskaan ota löytökoiraa pelkästä säälistä.

Löytökoira tulee kotiin
Ympäristön vaihdos stressaa koiraa, vaikka muutto onkin parempaan kotiin. Myös matka on voinut väsyttää sitä ja koira voi olla muutenkin hieman huonossa kunnossa, jopa aliravittu. 

Koiran tulee antaa kotiutua rauhassa ja levätä ja olla omissa oloissaan aluksi niin paljon, kuin se itse tuntee tarpeelliseksi. Muita lemmikkejä tai lapsia ei ole syytä lähettää ”mummolaan” koiran kotiutumisen ajaksi, vaan koiran on saatava tutustua koko uuteen laumaansa heti. Perheen muihin koiriin uusi tulokas kannattaa tutustuttaa ensin koirapuistossa tai muussa paikassa, joka ei ole kenenkään reviiriä.

Aluksi koira voi olla masentunut, hermostunut tai apaattinen. Se ei ole kiittämättömyyttä vaan stressiä. Masennus voi ilmetä ruokahaluttomuutena ja uudet ruoat ja bakteerikannat ummetuksena tai ripulina. Saatavilla on vatsan toimintaa tasapainottavia tuotteita, mm. Aptus Tehobakt Pet.
Koiran kanssa kannattaa käydä myös eläinlääkärillä mahdollisimman pian perusteellisessa terveystarkastuksessa jossa tutkitaan silmät, korvat, ikenet, hampaat ja iho. Kynsienleikkuu, anaalirauhasten tyhjennys ja rokotukset on hyvä hoitaa samalla. 

Ensimmäiset viikot löytökoiran kanssa
Ei kannata luovuttaa, vaikka ilmenisi minkälaisia ongelmia! Kaikki on löytökoiralle uutta, eikä se tiedä kehen luottaa, miten missäkin pitää olla ja se kohtaa paljon uusia asioita ja tilanteita, jotka ovat sille entuudestaan outoja. Esimerkkejä:
· Koira saattaa hotkia ruokansa tai vahtia kuppiaan, koska on tottunut kilpailemaan ravinnosta.
· Koira saattaa pelätä autoja ja niissä matkustamista.
· Koira saattaa säikähtää äkkinäisiä liikkeitä ja pahimmassa tapauksessa puolustautua puremalla. Koiran lähellä tulee välttää äkkinäisiä liikkeitä. monet kokevat käden nostamisen todella uhkaavana varsinkin, jos kädessä on jotain
· Koira ei ole oppinut sisäsiistiksi ja se pitää opettaa siihen aivan samoin, kuin pentukin opetetaan, oli kyse minkä ikäisestä koirasta tahansa.
· Koira ei ole tottunut olemaan sisällä ja pyrkii ulos koko ajan. Tämä vaiva kyllä helpottaa, kun koira tottuu mukavaan ja lämpimään sisällä asumiseen, tilanne saattaa jopa kääntyä niin, että koira ei meinaa malttaa olla ulkona juuri ollenkaan, kun pelkää taivasalle jäämistä!
· Koira saattaa ahdistua ihmisten riidoista tai lasten leikkimielisistä painiotteluista.

Näistä tilanteista selvitään ymmärryksellä, rauhallisuudella, johdonmukaisuudella ja uusiin asioihin pikkuhiljaa totuttautumalla. Keinot ovat aivan samat, kuin tavallisen kotikoiran kanssa. Myös Cesar Millanin kirjasta ”Perheen koira” voi olla apua. Se löytyy valikoimastamme.
Jos kotikonstit eivät riitä, useimmilla paikkakunnilla on koiraterapeutteja ja koirien käyttäytymishäiriöihin perehtyneitä henkilöitä, joilta voi hakea lisäapua ongelmien ratkomiseen.

Kuten aiemmin jo mainittiin, löytökoirat kärsivät usein eroahdistuksesta. Useimmiten se helpottaa, kun koira oppii luottamaan perheeseensä ja siihen, että sitä ei hylätä ja kaikki palaavat aikanaan kotiin. Joillakin tilanne helpottuu muutamissa päivissä, joillakin se vie viikkoja ja jotkut koirat eivät pääse siitä koskaan kokonaan eroon.

Löytökoiran eroahdistusta voi hoitaa ja helpottaa aivan kuten tavallisenkin koiran eroahdistusta. Aiheesta voit lukea lisää kohdasta ”koiran eroahdistus”.

Uusi tulokas saattaa aiheuttaa mustasukkaisuutta perheen muissa koirissa tai kissoissa. Niille pitäisi antaa yhtä paljon huomiota kuin ennenkin. Ruokintatilanne voi olla erityisen hankala ja aluksi kannattaakin asettaa ruokakupit mahdollisimman kauaksi toisistaan. Koirat selvittävät itse keskinäisen arvojärjestyksen laumassa. Jos lauman vanha johtaja pitää edelleen johtajan asemansa, sitä tulee kunnioittaa, eikä ruveta suosimaan uutta koiraa ”sille lohdutukseksi”. Koirat eivät näe asiaa näin, vaan niiden elämä on sen helpompaa, mitä selkeämpi keskinäinen arvoasteikko on ja ihmisen tulee sitä kunnioittaa ja tukea. Lisää voit lukea kohdasta ”Koirat tappelevat keskenään”.

Löytökoirasta saa yleensä hyvän ja uskollisen ystävän ihan kuten pentuna otetusta koirastakin. Koiran ”kesyttäminen” ja sen luottamuksen voittaminen voi olla jopa vielä palkitsevampaa kuin tavallisen koiran kasvattaminen ja kouluttaminen.

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleistä koirista

Aiheeen tuotteita

Teräskuppi liukuesteellä, musta 700 ml

Teräskuppi liukuesteellä, musta 700 ml
4.80
◉ Heti varastosta
-25%

M-PETS Oleron peti S 55 x 50 cm

M-PETS Oleron peti S 55 x 50 cm
30.60
◉ Heti varastosta

Sekarotuiset koirat

Artikkeli kertoo piskeistä, rakkaista sekarotuisista koirista, jotka eivät aina saa ansaitsemaansa arvoa, mutta ovat ihania ja omistajilleen rakkaita.

Löytökoirat

Oletko hankkimassa löytökoiraa? Miten löytökoiran hankkiminen ja sen koulutus eroaa tavallista kautta hankitusta koirasta?

Lue artikkeli aiheesta Löytökoirat

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto