Koirarodut - Amerikanstaffordshirenterrieri

Amerikanstaffordshirenterrieri

roturyhmä 3, terrierit

alkuperämaa USA
rodun syntyaika virall. 1936
alkup. käyttötarkoitus härkä- ja koiratappelut, rottakoira
nyk. käyttötarkoitus seurakoira, työkoira
elinikä
koko 43-48 cm
koiria Suomessa rekisteröity n. 1100

Amstaffien historia on hyvin saman tyyppinen kuin staffeilla. 1800-luvun puolivälissä siirtolaiset toivat niitä mukanaan Irlannista ja Englannista Amerikkaan. Rajaseutujen asukkaat saivat niistä hyviä farmikoiria kun rotua jalostettiin kookkaammaksi ja toimivammaksi. Työominaisuuksia koreostettiin ja luonteessa haluttiin säilyttää lujuus ja terävyys. Amerikanstaffordshirenterrierit vahtivat tiloja, osallistuivat villisianmetsästykseen, ja käytettiinpä niitä koiratappeluissakin niin kauan kuin ne olivat sallittuja.. Rotumääritelmä virallistettiin 1936 ja sana "amerikan" liitettiin rotunimeen 1970-luvulla.

Amstaffit ovat luonteeltaan pelottomia, urheita, reviiritietoisia, avoimia ja aktiivisia. Ne kunnioittavat ihmistä ja haluavat olla kaikessa mukana. Ne ovat hyviä lapsiperheen koiria, kuten mastiffitkin, mutta voimiensa tähden ne eivät sovi lasten ulkoilutettaviksi. Samasta syystä amstaffit on myös koulutettava hyvin. Varsinkin urokset saattavat olla dominoivia ja kovaluontoisia, nartut ovelia. Urokset saattavat olla aggressivisia muita koiria kohtaan. Jo pentuna ne onkin hyvä opettaa seurustelemaan lajitovereidensa kanssa.

Amstaffit kaipaavat aktiviteetteja elämäänsä. Ohjattu harrastustoiminta on niiden kanssa antoisinta. Amstaffit eivät ole palveluskoiria, mutta hyvin motivoituneina ne suostuvat yhteistyöhön. Koulutus vaatii mielikuvitusta, huumorintajua ja ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä.

Amerikanstaffordshirenbullterrierille suosittelemme

valikoimastamme
turkin ja ihon hoitoon kumisuka,kalanmaksaöljy
ajanvietteeksi purunaru
avuksi koulutukseen "Laumanjohtaja"-kirja,
lihasten ja luuston tasapainoiseen kehitykseen Vetzyme B+E