Tassu Kaikki teemat

Koiran tai kissan äkillinen oksentelu

Artikkelikuva

Koiran satunnainen oksentaminen on yleensä vaaratonta. Syynä saattaa olla sopimaton ruoka, liiallinen ruokamäärä tai syöty esine. Tällöin oksentaminen jää useimmiten yhteen kertaan, eikä jatkotoimenpiteille ole tarvetta. Koiralla saattaa myös virustartuntana saatu "oksennustauti".

Mikäli koira oksentaa lyhyen ajan sisällä toistuvasti, sen kuntoa ja terveydentilaa on syytä tarkkailla. Jos oksentaminen on rajua, oksennuksessa on verta tai koira on muuten huonokuntoisen oloinen, se on vietävä eläinlääkärille.

Kissan oksentaminen ei ole kovinkaan normaalia. Jos kissa oksentelee jatkuvasti tai oksennuksessa on verta, on syytä huolestua. Oksentaminen saattaa johtua kissan mahdollisesta lääkityksestä, myrkytyksestä, virtsatien tai suoliston tukoksesta tai tulehduksesta, maksan tai munuaisten toimintahäiriöstä, kilpirauhasen liikatoiminnasta, sokeritaudista, kohtutulehduksesta tai kasvaimesta. Nämä sairaudet ovat vakavia ja voivat johtaa jopa kissan kuolemaan. Jos kissan oksentelu jatkuu yli kolme päivää, se on vietävä eläinlääkäriin tutkittavaksi.

Oksentavan kissan tai koiran kotihoito
Jos oireet ovat lieviä, lemmikki juo ja on muuten pirteä, ei ole syytä huoleen. Vaiva on ohimenevä ja sitä voi hoitaa kotikonstein.

Hoitamattomana sinänsä vaaraton oksentelu voi aiheuttaa varsinkin pennuille ja pienikokoisille lemmikeille nesteen, energian ja suolojen menetystä. Jotta lemmikin tila ei heikkene liikaa, on tärkeää huolehtia riittävästä nesteen ja suolojen saannista. Hyvän, isotonisen ja helposti elimistöön imeytyvän nesteen voit valmistaa itse:

Lisää litraan vettä 1 rkl sokeria tai hunajaa ja 1 tl ruokasuolaa. Tarjoa tämä juoma huoneenlämpöisenä pienissä erissä.
Koira ja kissa tarvitsevat vettä n. 0,5 dl/kg/vrk. Eli 10 kg painavan koiran pitäsi saada nestettä 5 dl/vrk. Jos koira tai kissa ei juo itse, sille on annettava nestettä ruiskulla suuhun ja vahtia, että se nielee kaiken.

Ruokinta
Nykysuositus on, että lemmikkiä ei tarvitse pitää paastolla, mutta annoskokoja pienennetään ja ruokavaliota kevennetään.

Ensimmäisenä päivänä lemmikille annetaan 3-4 kertaa päivässä ravintopitoista nestettä, esim. riisin keitinlientä. Seassa voi olla pieniä määriä riisiä "sattumina". Puhdasta vettä tulee olla saatavilla koko ajan.

Seuraavina kolmena päivänä lemmikille voi antaa jo kiinteämpääkin ravintoa. Riisin joukkoon voi sekoittaa vähän kypsennettyä kanaa tai esim. raejuustoa, mutta muita maitotuotteita ja rasvaista lihaa ei anneta. Normaalisti koira ja kissa syövät 1-2 kertaa päivässä, mutta oksentelusta toipuessa päivän kokonaisruokamäärä annetaan 3-4 annoksena.

Kun lemmikin vointi kohenee ja takana on kaksi oksentamatonta päivää, aletaan vähitellen siirtyä normaaliin ruokintaan. Jos oireet palaavat, palataan kevyempään ruokavalioon.

Tyhjällä mahalla oksentaminen
Jos koira tai kissa oksentaa usein tyhjällä mahalla, se on merkki siitä, että se joutuu olemaan liian pitkällä ruokailuvälillä. Tällaisille lemmikeille kannattaa ryhtyä jakamaan ruoka-annos kahteen tai kolmeen ruokintakertaan päivässä. Koirille ruoka on syytä antaa aina ruoka-aikaan, mutta kissalla voi pilaantumatonta ruokaa pitää jatkuvastikin esillä koska ne säännöstelevät itse omia syömisiään. Koirat syövät yleensä kaiken minkä saavat yhdellä kertaa.

Vaahtomainen oksennus, syljen oksentaminen toistuvasti
Nämä voivat olla merkkejä vatsalaukun kiertymästä. Jos lemmikki vaikuttaa kipuilevalta, kyljet ovat turvonneet ja sen olo näyttää hankalalta, on syytä lähteä heti eläinlääkärin vastaanotolle.

Vatsalaukun kiertymä uhkaa koiran tai kissan henkeä. Kiertymä hoidetaan hätäleikkauksella. Mikäli oma eläinlääkäri ei pysty leikkausta tekemään, sinut ohjataan eläinlääkäriasemalle, jolla on valmius hätäleikkauksen suorittamiseen.

Yht´äkkinen, raju oksentelu

Myrkytys
Syynä voi olla myrkytys. Jos on syytä epäillä myrkytystä, lemmikin oksentelua ei kannata yrittää hillitä. Oksentaminen on sen oma, luonnollinen keino yrittää päästä eroon myrkytyksen aiheuttajasta.

Jos epäilet myrkytystä, vie lemmikki heti eläinlääkärille ja kerro, mistä myrkytystila saattaa johtua. Esim. ksylitolimyrkytyksessä koira on voimaton, tärisee ja oksentaa.

Jos koira tai kissa on saanut rotanmyrkkyä, vaikutukset eivät näy heti vaan melko pitkänkin ajan kuluttua. Rotanmyrkyn aiheuttamia myrkytysoireita ovat väsymys, heikkous ja verinen virtsa.

Vierasesine
Lelut tai niiden palat ym. pienet koiran nielemät esineet saattavat tulla ulos oksentamalla. Jos koira on syönyt jotakin teräväreunaista, olipa se sitten lasia, metallia tai muovia, koiralle voi yrittää syöttää tankoparsaa. Parsa kiertyy terävän esineen ympärille ja saattaa vähentää vahinkoja suolistossa. Teräviä esineitä syönyt koira on aina vietävä eläinlääkärille ja vastaanotolla arvioidaan mahdollinen leikkaustarve. Älä yritä itse oksennuttaa koiraa.

Hotkiminen
useimmat koirat syövät melko vikkelästi, mutta jotkut koirat hotkivat ruokansa niin nopeasti, että ruoka ei aina ehdi mahalaukkuun asti vaan pakkautuu ruokatorveen ja koira oksentaa heti syötyään. Tällaisen koiran ruoka-annos kannattaa jakaa niin, että koira syö 2-3 kertaa päivässä, jotta ruokamäärä kerrallaan ei olisi niin suuri. Jos kärsivällisyyttä riittää, ruoan voi antaa myös kerralla, mutta useampina erillisinä, pieninä annoksina.

Hyvä keino voi olla myös ahmimisenestokuppi.

Jos koira kaikesta huolimatta oksentaa säännöllisesti pienetkin ruokamäärät, se on vietävä eläinlääkäriin, koska syynä voi olla ruoansulatuskanavan häiriö, joka vaatii tarkemman tutkimuksen ja hoidon.

Milloin eläinlääkäriin?
- Lemmikin vointi ei parane 1–2 vuorokaudessa tai oireet uusiutuvat
- Lemmikin vointi huononee äkillisesti tai sen oksennuksessa tai ulosteessa on verta
- Lemmikki ei juo tai oksentaa jopa veden
- Kissalla tai koiralla on kuumetta
- Lemmikki muuttuu veltoksi

Eläinlääkärin vastaanotolla kissan tai koiran tilanne arvioidaan ja pyritään selvittämään oireiden syy. Sille voidaan antaa vastaanotolla suonensisäistä nestehoitoa ja tarvittaessa sen vatsaontelosta voidaan ottaa röntgenkuvia, tehdä ultraäänitutkimus ja/tai tähystää mahalaukku ja suolisto.

Tassu Muut artikkelit teemasta Yleisterveys

Koiran ulosteiden, kakan syönti eli koprofagia

Artikkelissa käsitellään yleistä ongelmaa eli koiran ulosteiden syöntiä, sen syitä ja ongelman ratkaisua.

Koiran ja kissan tulehduksellinen suolistosairaus, IBD

Tulehduksellinen suolistosairaus, IBD (inflammatory bowel disease) on krooninen sairaus. Lemmikin ruoansulatuskanavan seinämään kerääntyy valkosoluihin kuuluvia tulehdussoluja.

Koira tai kissa voi pahoin automatkalla

Kissan tai koiran kipu ja sen tunnistaminen

Artikkeli käsittelee koiran ja kissan kiputiloja ja neuvoo niiden tunnistamisessa.

Koiran tai kissan äkillinen ripuli

Koirilla voi olla hyvin monen tyyppisiä suolisto- ja ruoansulatusvaivoja, mutta varsinkin kevät on ripulin ja oksentelun varsinaista "sesonkiaikaa".

Koirien ja kissojen allergiat

Kuten meillä ihmisillä, myös koirilla ja kissoilla allergia on elimistön puolustusjärjestelmän ylimitoitettu ja epätarkoituksenmukainen reaktio jotakin tekijää tai ainetta kohtaan.

Lemmikkien lisäravinteet, tarvitaanko niitä?

Kuten me ihmiset, myös lemmikit saavat yleensä tarvitsemansa ravinteet ja vitamiinit ravinnostaan. Joskus voi kuitenkin olla tilanne, jossa esim. vitamiineja ja öljyvalmisteita kannattaa lemmikille antaa

Lue artikkeli aiheesta Koiran tai kissan äkillinen oksentelu