Plakki ja hammaskivi
Suussa on aina bakteereita. Vaikka sylki huuhtelee niitä pois, jonkin verran niitä tarttuu hampaan pintaan ja alkaa muodostua plakkia. Kun plakki lisääntyy ja kovettuu, siitä alkaa muodostua hammaskiveä. Se on ylivoimaisesti yleisin syy koiran tai kissan pahanhajuiseen hengitykseen. Lisäksi ienrajaan kerääntyvä plakki ja hammaskivi edesauttavat myös ientulehduksen syntyä. Tulehtunut ien punoittaa, turvottaa, saattaa jopa vuotaa verta.
Taipumus plakin ja hammaskiven syntymiseen vaihtelee eri yksilöillä paljonkin. Se riippuu syljen mineraalikoostumuksesta, joka on kaikilla hieman erilainen.
Hampaiden reikiintyminen, eli karies, ei ole eläimillä yhtä yleistä kuin ihmisellä.
Hampaiden harjaus
Paras tapa hoitaa lemmikin hampaita olisi hampaiden päivittäinen harjaus. Harjaukseen voi käyttää erityisesti lemmikeille tarkoitettuja hammasharjoja, mutta tavallinen pehmeä lastenharjakin sopii tarkoitukseen.
Harjaukseen totuttelu kannattaa aloittaa pikkuhiljaa, mielellään jo pentuna. Totuttelun voi aloitta koskettelemalla koiran hampaita aluksi sormella ja pikkuhiljaa siirtyä oikeaan harjaamiseen.
Puruluut
Erilaiset puruluut edesauttavat hampaiden terveyttä. Koska kissoilla pureskeluvietti ei ole yhtä vahva kuin koirilla, kissat eivät niistä hyödy koirien tavoin. Kissoille kannattaa tarjota välillä kuivamuonaa, joka auttaa osaltaan hampaiden hoidossa.
Hammaskiven poisto
Jos lemmikkisi hengitys on pahan hajuinen ja epäilet sillä olevan hammaskiveä, vie se eläinlääkärille. Eläin rauhoitetaan ja hammaskiveä voidaan poistaa käsi-instrumentein ja ultraäänellä. Ultraäänellä saadaan puhdistettua ientaskut, joihin hammaskiveä myös muodostuu.
Usein hampaat vielä kiillotetaan ja ikenet huuhdellaan desinfioivalla huuhteella.
Jotta hammaskiven poistosta saatu hyöty ei jää lyhyeksi, kannattaa kotihoitoon kiinnittää erityistä huomiota toimenpiteen jälkeen.
Lue artikkeli aiheesta Koiran hampaiden hoito