Tassu Kaikki teemat

Vapaana ulkoilevat kissat

Artikkelikuva

"Kyllä meidän kissan pitää päästä ulkoilemaan." "No eihän se kenellekään mitään tee." "Aina se on kotiin löytänyt." Mm. näitä argumentteja kissanomistajat käyttävät nettipalstojen keskusteluissa, joissa aiheesta "vapaasti ulkona liikkuvat kissat" käydään kiivaita keskusteluja kesät, talvet. Varsinkin omakotialueiden omissa ryhmissä puhe ja kommentointi käy usein hyvinkin ärhäkkänä ja usein epäasiallisuuksiin päätyen.

Asia on kuitenkin hyvin yksiselitteinen:

"Järjestyslain 14. pykälän mukaan kissaa (tai koiraa) ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle, yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, elintarviketorille, yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

Laki velvoittaa omistajaa myös huolehtimaan siitä, että irrallaan oleva kissa ei mene naapuritalon tai -taloyhtiön pihalle eikä järjestyslaissa erikseen lueteltuihin kiellettyihin paikkoihin."

Lain edellyttämä kissan kulkemisten rajoittaminen ja valvominen on mahdollista ainoastaan niin, että kissa ulkoilee valjaissa tai ulkohäkissä tai pysyy sisällä.

Kissastaan välittävä omistaja ei anna kissansa ulkoilla vapaana, vapaus on kissalle vaarallista, vaikka vapaus sinänsä kuulostaakin hienolta ja ihanalta. Sisäkissat elävät jopa 15-25 vuotiaiksi hyvässä hoidossa, mutta vapaasti ulkoilevien kissojen keskimääräinen elinikä on vain noin 2-4 vuotta riippumatta siitä, ulkoilevatko ne maaseudulla vai taajamassa.

Miksi kissaa ei edes kannata laskea yksin ulos? Tässä syitä:

- Kissa voi jäädä auton alle. Pahinta on, jos kissa ei kuole heti törmäyksen seurauksena, vaan jää kitumaan tien poskeen.

- Kissa voi joutua tahallisen kiusaamisen, pahoinpitelyn, jopa varsinaisen kidutuksen kohteeksi.

- Kissa voidaan varastaa. Erityisesti rotukissat on syytä pitää visusti valvonnassa juuri tästä syystä.

- Varsinkin leikkamattomat kollikissat joutuvat helposti tappeluihin ja saattavat loukkaantua niissä pahastikin.

- Erityisesti maaseudulla kissa voi jäädä pedon saaliiksi. Ainakin kettu, ilves, kanahaukka tai huuhkaja voivat joko vahingoittaa kissaa vakavasti tai jopa tappaa sen.

Sairas tai loukkaantunut kissa ei tule välttämättä kotiin, vaan menee piiloon nuolemaan haavojaan. Tällöin seurauksena voi olla pahoja tulehduksia, jotka hoitamattomina leviävät laajemmallekin alueelle tai ovat ainakin vaikeammin hoidettavissa myöhemmin. Vaarana on myös, että kissa on hyökkäyksen jäljiltä niin huonokuntoinen, että se ei pysty palaamaan kotiin hoidettavaksi vaan jää kuolemaan piilopaikkaansa.

- Useimmiten kissat löytävät kotiin, mutta joskus ne saattavat eksyä. Varsinkin talvella eksynyt kissa voi paleltua kuoliaaksi tai nääntyä nälkään.

- Kissa saattaa saada rotanmyrkkyä ja kuolla siihen.

- Kissa voi jäädä loukkuun johonkin rakennukseen, maanmuodostumaan tai jäädä kiinni kaulapannastaan oksaan tai pensaaseen.

- Kissa, joka ulkoilee vapaana, on altis saamaan matoja, erilaisa loisia ja tartuntatauteja saalis- ja villieläimistä.

Pidä huolta kissastasi: sekä metsästyslaki että eläinsuojelulaki kieltävät myös lemmikkikissan heitteillejätön.

Näistä mitään ei varmaan kukaan omalle, rakkaalle lemmikilleen kohtaloksi toivoisi. Siksi ihmetyttääkin vapaana kulkevien kissojen mmäärä. Lisäksi lasten hiekkalaatikkoon tai naapurin perennapenkkiin pissaava kissa ei paranna naapurisopua. Kissa toki toimii itselleen luonnollisella tavalla, mutta vika ei ole kissassa, vaan omistajassa.

Metsästyslaki takaa kotikissoille lain suojan kaikkialla Suomessa. Mikäli vieras kissa tunkeutuu yksityisalueelle, sen saa pyydystää ja viedä eläinsuojelukeskukseen, mutta kissaa ei saa vahingoittaa millään tavalla. Kotikissan tappaminen on rikos, josta on rikoslaissa säädetty rangaistus.

Vain villiintyneen kissan saa tappaa. Villiintyneen kissan voi tappaa kuitenkin ainoastaan maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Yksin ulkona liikkuva kissa ei ole kuitenkaan välttämättä villikissa. Villikissa tulee tunnistaa käyttäytymisen perusteella. Yksi villikissan tunnusmerkki on se, että se hankkii kaiken ruokansa luonnosta. Tunnistaminen vaatii useimmiten pidemmän seuranta-ajan.

Voiko sisäkissa sitten olla onnellinen ja tyytyväinen elämäänsä?

Pehmeä peti, lämpöä, ruokaa, vettä ja hellä syli - kyllä kissa on siihen tyytyväinen!

Jos kissa on ollut sisäkissana pennusta asti, ei se osaa edes kaivata ulkoilmaelämää. Viettejään se pääsee toteuttamaan leikkimällä: kissa ei tee eroa leikin ja ruoanhankinnan suhteen, leluhiiri ja täysi ruokakuppi pitävät sen kyllä tyytyväisenä. Useimmat kissat tykkäävät kiipeillä ja raapimapuut tai erilaiset kiipeilypuut tarjoavat sisätiloissa sille tämänkin mahdollisuuden. Monet kissat viihtyvät ikkunan äärellä katselemassa lintuja ja maaiman menoa. Kissalle olisikin hyvä varata kotoa tällainen tähystelypaikka. Kerrostalossa on oltava erityisen tarkkana ikkunoiden kanssa. Vaikka kissat selviävät korkeistakin pudotuksista, eivät ne kuitenkaan lentää osaa: ikkunasta tai parvekkeelta putoaminen voi aiheuttaa niille vakavia vammoja.

Pidä siis kissasi sisällä ja ulkoile sen kanssa yhdessä. Vinkit ulkoiluun löydät arikkelista Kissan ulkoiluttaminen valjaissa.

Tassu Muut artikkelit teemasta Ulkoileminen

Aiheeen tuotteita

One Touch -kissanvaljas ja talutin

One Touch -kissanvaljas ja talutin
9.20
â—‰ Heti varastosta

Xcat -kissanvaljassetti

Xcat -kissanvaljassetti
13.50
â—‰ Heti varastosta

Flexi New Classic 3m XS

Flexi New Classic 3m XS
13.50
â—‰ Heti varastosta

Ilmainen toimitus Kun tilaus vähintään 40 euroa ja maksettu ennakkoon

Lue artikkeli aiheesta Vapaana ulkoilevat kissat

Lemmikille.com / Delivet Oy | Viilaajankatu 5, 15520 Lahti | P. 010 3961800 (ma-to 9-16) | Y1569430-8
| Yritysinfo | Toimitusehdot | Maksutavat | Ota yhteyttä | GDPR tietosuojalausunto